Het is een goede zaak dat schepen gerecycled worden en dat vrijwel ieder onderdeel van een schip opnieuw gebruikt kan worden. De manier waarop schepen gerecycled wordt laat in sommige landen echter te wensen over. Dit betreft de bescherming van de veiligheid van de werkers en het milieu. Daarom is er internationale en regionale regelgeving voor het recyclen van zeeschepen.
Internationale Hongkongverdrag
Het in 2009 aangenomen Internationaal Verdrag van Hongkong voor het veilig en milieuvriendelijk recyclen van schepen (‘Hongkongverdrag’) stelt adequate eisen aan scheepsrecycling die mondiaal gelden voor scheepsrecyclingbedrijven en scheepseigenaren. Dit verdrag is echter nog niet door voldoende landen geratificeerd om in werking te kunnen treden.
Europese scheepsrecyclingverordening
De in 2013 in werking getreden Europese scheepsrecyclingverordening heeft weliswaar veel overeenkomsten met het Hongkongverdrag, maar is minder effectief en geeft geen mondiaal gelijk speelveld.
Bovendien mogen schepen die een vlag van een EU-lidstaat voeren binnen de EU alleen gerecycled worden bij een scheepsrecyclinginrichting die is goedgekeurd door een EU-lidstaat of buiten de EU alleen gerecycled te worden bij een scheepsrecyclinginrichting die is goedgekeurd door de Europese Commissie. Deze scheepsrecyclinginrichtingen zijn opgenomen in een Europese lijst van scheepsrecyclinginrichtingen die door de EU zijn goedgekeurd om EU-gevlagde zeeschepen te mogen recyclen.
Europese verordening overbrenging afval
Daarnaast zijn er te grote complicaties in de toepassing van de Europese Verordening 1013/2006 betreffende de overbrenging van afval (EVOA) en het daarin vervatte begrip ‘afvalstof’ op schepen waarvan de eigenaar het voornemen heeft zich te ontdoen om het te laten recyclen.