ENNL

Vereniging en lidmaatschap

Geschiedenis

De geschiedenis van de verenigde reders gaat al bijna 200 jaar terug in de tijd. Tegenwoordig worden de reders die in de zeevaart actief zijn vertegenwoordigd door de KVNR.

Het predicaat Koninklijk is na de fusie in 1992 aan de KVNR toegekend en wordt met trots door de redersvereniging gedragen. Het is een erkenning van de Nederlandse koopvaardij als waardevolle sector voor Nederland en voor de KVNR een symbool voor de gezaghebbende uitstraling van de verenigde reders.

170625 TOP - jubileum25
KVNR - Nathan Habers - Public Relations, Crisisco├Ârdinatie en Geopolitiek - web
Persvoorlichting

 

Nathan Habers
Public Relations

06 5200 0788
010 2176 264
habers@kvnr.nl

200 jaar verenigde reders

Het oude logo van de KVNRHet oude logo van de KVNR

De Nederlandse rederijen zijn door de eeuwen heen groot geworden dankzij hun durf om stelselmatig nieuwe uitdagingen aan te gaan. Individuele reders en rederijorganisaties realiseerden zich al snel dat de kracht van samenwerking daarbij het verschil kon maken. Dit uitgangspunt heeft, ook in de huidige maritieme verhoudingen, nog niets aan waarde ingeboet. Alleen met een gezamenlijke inzet voor een voortvarend beleid is het mogelijk om de Nederlandse concurrentiepositie te verstevigen en de snelle internationale ontwikkelingen bij te houden. De KVNR zet zich hiervoor al meer dan 180 jaar in. 

De KVNR bestaat in haar huidige vorm sinds 1992. In dit jaar bundelden de Koninklijke Nederlandse Redersvereniging (KNRV) en de Vereniging van Nederlandse Reders in de Kleine Handelsvaart (VNRK) hun krachten in de nieuw opgerichte Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR). Tien jaar daarvoor was de VNRK zelf het resultaat van een samenwerking van het Koninklijk Zeemanscollege De Groninger Eendracht en de Vereniging van Werkgevers in de Kleine Handelsvaart. Met name het Koninklijk Zeemanscollege De Groninger Eendracht en de Koninklijke Nederlandse Redersvereniging hebben een lange en veelbewogen geschiedenis die teruggaat tot respectievelijk 1830 en 1905. 

Predicaat Koninklijk

De KVNR voert met trots het predicaat Koninklijk. Één van de rechtsvoorgangers van de KVNR, de Koninklijke Nederlandse Redersvereniging (KNVR), ontving het predicaat Koninklijk in 1955 bij het 50-jarig bestaan van de vereniging. Met het fuseren van de KNVR in 1992 met de Vereniging van Nederlandse Reders in de Kleine Handelsvaart (VNRK), ontstond de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR). Inmiddels bestaat de KVNR alweer ruim 25 jaar en draagt de vereniging het eervolle predicaat Koninklijk. Dit is in 2012 opnieuw bestendigd voor een periode van 25 jaar.

De verbondenheid met het Koninklijk Huis is breder. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet is namelijk petekind van de koopvaardij. Haar vader, Prins Bernhard, was beschermheer van de koopvaardij. De Prinses heeft daarom een hechte band met de koopvaardij en komt met regelmaat naar maritieme evenementen, waaronder ook bijzondere ledenvergaderingen van de KVNR.

Meer lezen?

Het jubileumboek 'Dóór op vol vermogen!' werd op 25 juni 2017 door toenmalig KVNR-voorzitter overhandigd aan Prinses Margriet ter ere van het 25-jarig jubileum van de redersvereniging. Het jubileumboek kunt u hieronder digitaal lezen.