Van Oord wint Maritime KVNR Shipping Award 2022

KVNR

Rederij Van Oord is dit jaar de winnaar van de Maritime KVNR Shipping Award 2022. De prijs is toegekend voor de  innovaties die zijn toegepast op de nieuwe state-of-the-art sleephopperzuigers VOX Ariane, VOX Alexia en VOX Apolonia. Met het in de vaart brengen van deze drie sleephopperzuigers laat Van Oord zien wat verduurzaming en efficiëntie gaan betekenen voor grote zeeschepen. Gisteravond op het Maritime Awards Gala nam Van Oord de prijs in ontvangst uit handen van juryvoorzitter en KVNR-directeur Annet Koster. 

MAG22_Winner_VanOord - small

Voor de KVNR-nieuwsbrief Zicht op Zeevaart spraken we Van Oord in oktober over het belang van innovatie in de maritieme sector en wat dit voor de rederij betekent. Lees het interview hieronder.

Wat is het bedrijfsprofiel van Van Oord?
Van Oord is een Nederlands familiebedrijf met ruim 150 jaar ervaring als internationale waterbouwer. De nadruk ligt op baggeren en waterbouw, offshore windinfrastructuur en landinfrastructuur in Nederland. Het hoofdkantoor staat in Rotterdam. Van Oord telt ruim 5.000 medewerkers, die in 2021 aan 187 projecten in 35 landen hebben gewerkt. De vloot bestaat uit zo’n 70 schepen en een grote hoeveelheid speciaal en ondersteunend materieel.

Hoe onderscheidt Van Oord zich van de concurrentie?
Op twee manieren. Allereerst is Marine ingenuity kenmerkend voor Van Oord. Met vindingrijkheid en slimme oplossingen dragen we bij aan de energietransitie.

Ten tweede voelen we als familiebedrijf een intrinsieke drive om bij te dragen aan een betere wereld voor toekomstige generaties. Telkens bekijken we hoe we duurzaamheid aan onze activiteiten kunnen toevoegen. Bijvoorbeeld door ‘building with nature’, dat zijn natuurlijke oplossingen voor klimaatvragen. Zo leggen we voor de kust van Roemenië natuurlijke riffen aan tegen erosie die tegelijkertijd de biodiversiteit vergroten. Denk ook aan het herplaatsen van koraal of het toevoegen van oesterbanken en mangrove.

Van Oord is genomineerd (en heeft inmiddels gewonnen) voor een innovatief project. Waarom is innoveren zo belangrijk voor Van Oord?
Zonder innovatie sta je stil. Maar laten we het positief zeggen: mét innovatie ga je vooruit. Continu verbeteren, continu kansen zien, nóg meer verduurzamen. Dat maakt dat ons bedrijf al 154 jaar een bijzondere plek inneemt in de markt. We moeten niet alleen innoveren, we wíllen het ook en het zit in ons DNA. Een groot deel van onze medewerkers zijn namelijk engineers en die onderzoeken continu hoe iets beter kan.

 Hoe komen innovaties, zoals de VOX-zusterschepen, tot stand binnen uw bedrijf?
In het geval van deze drie schepen is expliciet de opdracht gegeven om een innovatief en duurzaam schip te ontwerpen. Binnen de afdeling Ship management is een team geformeerd om een eerste concept van het schip op te zetten met speciale aandacht voor innovatie en duurzaamheid. Dit eerste concept is vervolgens uitgewerkt in het definitief ontwerp van deze schepen.

Om te innoveren, heb je een aantal getalenteerde mensen nodig. Wat doet Van Oord om talent aan te trekken en te behouden?
Gelukkig heeft Van Oord een bepaalde aantrekkingskracht op mensen die houden van schepen, internationale projecten en engineering. Maar ook wij voelen de druk op de arbeidsmarkt. Daarom doen we meerdere zaken met het zicht op het rekruteren en behouden van talent. We beschikken namelijk over een recruitmentafdeling die zich vol inzet om onze vacatures in te vullen. Daarnaast hebben nauw contact met diverse opleidingsinstituten.
Ook vinden we het belangrijk dat het enthousiasme voor techniek al vroeg wordt aangewakkerd bij jonge kinderen. We zijn daarom altijd groots aanwezig bij de Wereldhavendagen, zodat kinderen onze schepen kunnen bezoeken. We ontvangen jaarlijks een groep IMC Weekendschool leerlingen én we dragen bij aan de Offshore Experience tentoonstelling in het Maritiem Museum.

 

Lees ook het nieuwsbericht van Van Oord.

Alle genomineerden op een rij