Soorten schepen
Er zijn schepen in vele soorten en maten, van cruise- en sleepvaart tot containerschepen en van zware ladingvaart tot de gas- en chemicaliënvaart. De Nederlandse schepen varen zowel tussen de Europese landen als wereldwijd.
Werken op zee is de beste keuze, omdat je...
- De hele wereld ziet.
- 4 tot 6 maanden per jaar vrij bent.
- Voldoende baankansen hebt na het behalen van het diploma.
- Een goed startsalaris hebt.
- Snel carrière maakt.
- Een avontuurlijke en praktijkgerichte wereldbaan hebt.
- Veel verantwoordelijkheid en zelfstandigheid hebt.
Spreekt dit je aan? Dan is de zeevaart op zoek naar jou.
Een carrière op zee is een wereldbaan
Je ziet de hele wereld en komt in havensteden waar anderen alleen maar van dromen. Op het schip maak je deel uit van een internationale bemanning. Aan boord wordt voornamelijk Engels gesproken.
Elke dag is anders
Werken op een schip betekent veel eigen verantwoordelijkheid. Hier werk je zelfstandig maar ook in teamverband. De werkzaamheden zijn afwisselend, uiteenlopend van navigeren tot het onderhoud van de vele machines, motoren en computers.
Whatappen, zwemmen en gamen
Op zee is via satellietcommunicatie e-mail met de wal mogelijk. Ook kan je steeds vaker Whatsappen via de internetverbinding in de havens. Aan boord zijn er genoeg mogelijkheden om te ontspannen, zoals fitness, films kijken, zwemmen of gamen. Omdat je nauw samenwerkt met andere bemanningsleden maak je snel nieuwe vrienden.
Baankansen
Na het behalen van het diploma heeft een afgestuurde zeevarende een goed toekomstperspectief. Zo biedt de sector voldoende werkgelegenheid en ook verdient een startende zeevarende een boven gemiddeld salaris.
Uitstekende doorgroeimogelijkheden
De sector biedt ook uitstekende doorgroeimogelijkheden. Hoe meer ervaring wordt opgedaan en vaartijd wordt verkregen, hoe hoger een zeevarende kan stijgen. Met perspectief op functies als hoofdwerktuigkundige, eerste stuurman of zelfs kapitein. Dit geldt zowel voor mbo- als hbo-opgeleiden.
Wereld van mogelijkheden
De zeevaartschool biedt veel meer perspectieven dan alleen het varende beroep. Na een aantal jaren op zee te hebben gevaren, biedt de wal ook voldoende mogelijkheden. Een oud-zeevarende kan onder andere aan de slag bij een rederijkantoor, in de haven, als inspecteur bij de overheid, als loods of als scheeps- en jachtbouwer. Zeevarenden zijn immers breed opgeleid, zelfstandig en weten veel van techniek en veiligheid af.