Tweede Kamer lijkt positief over wetsvoorstel ter preventie van piraterij

24 jan 2018

Na het eerste termijn debat in de Tweede Kamer op 23 januari jl. werd duidelijk dat waarschijnlijk een meerderheid zich positief zal uitspreken bij de stemming over het wetsvoorstel Wet ter Bescherming Koopvaardij. Het is nu aan de initiatiefnemers om de vragen van de verschillende partijen te beantwoorden voordat de tweede termijn op de agenda wordt geplaatst.

 

Uit het optellen van de zetels van VVD, CDA, PVV, SGP en FvD blijkt dat nu al een meerderheid bestaat voor het wetsvoorstel. Daarnaast stellen CU en DENK zich constructief op en is het onduidelijk hoe 50PLUS over het voorstel denkt want die partij was niet bij het debat aanwezig.

 

Hoewel recente algemene cijfers over piraterij het tegendeel lijken te bewijzen, is de urgentie om zeevarenden te allen tijde te beschermen nog altijd onverminderd hoog. Afgelopen weekend werd dat nog eens goed duidelijk toen in wateren bij Somalië een schip werd aangevallen. Het schip was niet onbeschermd en gelukkig kon de aanval worden afgeslagen.

 

Het is zoals Foort van Oosten van de VVD zei tijdens het debat: “je kunt op zee niet de politie bellen als je wordt aangevallen.” Die wet moet er dus komen, dat is van groot belang om onze zeevarenden veilig te kunnen laten varen.

Maritime Awards 2018

MAG_logo_blue-low

Ledenportal

Inloggen voor KVNR-leden

Kalender

De KVNR is lid van

 

 

 

 

 

Uitgelicht