Toename piraterijaanvallen wateren bij Somalië

12 jan 2018

advertentie beeld klein FC

Het Internationale Maritime Bureau (IMB) van de International Chamber of Commerce houdt al jaren een monitor bij over piraterijactiviteiten op zee. Dit IMB Piracy Reporting Centre heeft op 10 januari cijfers naar buiten gebracht over het jaar 2017. Een totaal aantal van 180 piraterijactiviteiten en gewapende overvallen werden gerapporteerd door schepen. Dit is het laagste aantal sinds 1995 toen 188 gevallen werden geregistreerd. De KVNR is verheugd dat wereldwijd het aantal incidenten is gedaald. De zorgen over piraterij blijven echter onverminderd overeind in de Golf van Aden.

 

Stijging aantal aanvallen in wateren bij Somalië

Hoewel het wereldwijde aantal aanvallen is gedaald, is het aantal incidenten in de wateren bij Somalië in 2017 juist meer dan verviervoudigd ten opzichte van 2016. In november werd 280 nautische mijlen ten oosten van hoofdstad Mogadishu een containerschip aangevallen door gewapende piraten. Nadat het de piraten niet was gelukt om aan boord te komen door het ontwijkende manoeuvreergedrag van het schip vuurden ze twee granaten af. Deze troffen gelukkig geen doel. Daarna dropen de piraten af. IMB-directeur Pottengal Mukundan: “Dit dramatisch incident toont aan dat Somalische piraten nog altijd in staat zijn en de bedoeling hebben om koopvaardijschepen honderden mijlen uit de kust aan te vallen.”

 

Wet ter Bescherming Koopvaardij

Op 23 januari 2018 behandelt de Tweede Kamer de Wet ter Bescherming Koopvaardij. In het voorstel wordt particuliere beveiliging toegestaan in het geval een Vessel Protection Detachment van de krijgsmacht niet mogelijk is. Het wetsvoorstel betreft alleen de wateren bij Somalië, een zogenaamd High Risk Area. “De laatste cijfers en voorbeelden van de International Chamber of Commerce tonen de bittere noodzaak aan van het toestaan van gewapende particuliere beveiliging aan boord van schepen onder Nederlandse vlag,” aldus waarnemend KVNR-directeur Guido Hollaar.

 

Lees meer over de Wet ter Bescherming Koopvaardij.

Maritime Awards 2018

MAG_logo_blue-low

Ledenportal

Inloggen voor KVNR-leden

Kalender

MET Event

15 maart 2018

Korting leden KVNR: metevent.maritiemnederland.com

De KVNR is lid van

 

 

 

 

 

Uitgelicht