Burgemeester Den Helder opent Dag van de Zeevarende

24 jun 2017

toespraak

Burgemeester Koen Schuiling van Den Helder opende zaterdagmiddag 24 juni de Nederlandse Dag van de Zeevarende, een publieksevenement tijdens Sail Den Helder. Samen met koopvaardijpredikant Helene Perfors, Gaby Niesthoven van Vereniging Maritiem Gezinskontakt en Sascha Meijer, vicevoorzitter Nautilus, gooide hij de ‘trossen los voor alle zeevarenden’.

 

Ambassadeurs van het basisschoolproject Zeebenen in de Klas gaven info aan de bezoekers over het beroep van zeevarende. Ook op zondag 25 juni, de officiële Dag van de Zeevarende, is iedereen van harte welkom in ‘rayon 3’ op Willemsoord in Den Helder. De zeevarenden worden tijdens het evenement uitgebreid in het zonnetje gezet.

 

 

Het werk van zeevarenden is vaak onzichtbaar bij het grote publiek, vooral omdat hun werkzaamheden plaatsvinden aan boord van schepen die overal ter wereld varen. Toch heeft het werk van de zeevarenden een grote invloed op de samenleving. Wel negentig procent van de goederen komt via schepen bij de consument terecht. 

 

Nog tot en met zondag 25 juni kan iedereen daarom kennis maken met de wereld van de zeevarende!

 

Naar een nieuwe gouden eeuw…

Al in de 17e eeuw waren Nederlandse zeevarenden wereldwijd actief en tal van scheepsbouwkundige innovaties waren aan de orde van de dag. Nog altijd is Nederland een vooraanstaand maritiem land en technologische ontwikkelingen zoals digitalisering laten al een beetje doorschemeren hoe de toekomst van de zeevaart er uit gaat zien. Het alom erkende vakmanschap van de zeevarenden staat ook in deze tijd weer centraal…lonkt een nieuwe Gouden Eeuw met ook weer vele nieuwe scheepstypen?

 

Zware Kees

In een drietal pagodetenten en via tal van activiteiten kunnen jong en oud zich een beeld vormen van de moderne koopvaardij en het leven en werken op zee. Zo is onder meer een fotoreportage te zien van de reizen van ‘Zware Kees’, die naast zijn beroep als kapitein ook columnist is voor de krant Schuttevaer. Er zijn diverse films te zien, waarin ook zeevarenden en hun families aan het woord komen. Daarnaast worden diverse films vertoond om het leven van een zeevarende te illustreren en zijn er voor de jongere bezoekers allerlei leuke activiteiten, zoals trossen gooien, een zeemanshuis bekijken of virtueel rondlopen op een zeeschip.

 

Bezoekers kunnen bovendien een bedankkaartje schrijven voor zeevarenden. Deze bedankkaarten worden uitgedeeld aan de aanwezige zeevarenden of verzonden aan zeevarenden op schepen wereldwijd.

 

Organisatie

De Dag van de Zeevarende is een initiatief van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), het VN-orgaan voor maritieme zaken, en wordt wereldwijd gevierd. In Nederland organiseert de KVNR deze dag samen met de Vereniging Maritiem Gezinskontakt, Nautilus International en Spiritension. De Dag van de Zeevarende 2017 wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Welzijn Zeevarenden, het O&O fonds Zeescheepvaart, de Nederlandse Zeevarenden Centrale, rederij De Bock Maritiem en Sail Den Helder.

Maritime Awards 2018

MAG_logo_blue-low

Ledenportal

Inloggen voor KVNR-leden

Kalender

MET Event

15 maart 2018

Korting leden KVNR: metevent.maritiemnederland.com

De KVNR is lid van

 

 

 

 

 

Uitgelicht