Staatssecretaris Keijzer bezoekt reders

Marjolein van Noort

Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer heeft op maandag een werkbezoek gebracht aan rederij Amasus Shipping om kennis te maken met reders die als MKB-bedrijven opereren in de zeescheepvaart.

WEBSLIDER - amasusAmasus-directeur Arend-Jan Rozema legt de activiteiten van de rederij uit aan staatssecretaris KeijzerFoto: Erik Jansen Fotografie

Bij het bezoek waren nog drie kapitein-eigenaren aanwezig die samenwerken met Amasus en bovendien ook lid zijn van de KVNR. Met hoofdthema's als financiering, verduurzaming, innovatie en regeldruk stond er voldoende op het programma om te bespreken. De Groningse gedeputeerde Patrick Brouns schoof aan om te bekijken welke rol de regionale overheid kan spelen voor deze bedrijfstak. Zowel gedurende de rondleiding door het pand van Amasus als in het rondetafelgesprek werd nadrukkelijk ingegaan op de nichemarkten waarin deze reders opereren. Succesfactor in lastige tijden is het slim inzetten van schepen, al dan niet door innovaties.

De kapitein-eigenaren maakten inzichtelijk dat het verkrijgen van financiering niet altijd even eenvoudig is voor kleine(re) ondernemers en dat het kunnen financieren van duurzame en/ of innovatieve maatregelen in brede zin een uitdaging is.

EJ--20180917-5118_RondetafelgesprekFoto: Erik Jansen Fotografie

Meer ruimte zowel vanuit banken als vanuit alternatieve fondsen zou dan ook enorm kunnen helpen. Zij lichtten daarnaast toe dat de schepen van nu lang mee gaan en met vijftien jaar nog lang niet op zijn terwijl banken een bovengrens voor de leeftijd hanteren. Voor het verduurzamen van schepen kijken de reders ook naar bestaande schepen en dat is op dit moment een lastige economische puzzel. De kosten daarvan worden namelijk hoofdzakelijk op de reder verhaald.

Het belang van een sterke en aantrekkelijke Nederlandse vlag werd ook tijdens dit bezoek door de KVNR benadrukt. Ook was er oog voor praktische problemen zoals het maritime single window.

EJ--20180917-4850_Demonstratie toepasbaarheid VRFoto: Erik Jansen Fotografie

Ook de regeldruk in de sector nog eens treffend naar voren. Zo werd gewezen op de zender die schepen moeten hebben terwijl andere communicatiemiddelen allang de voorkeur hebben. 

Kortom, tijdens het bezoek werd nog maar weer eens duidelijk dat de zeescheepvaartsector veelzijdig en weerbaar is, veel meer innoveert dan soms zichtbaar is en soms hulp van buiten nodig heeft om uitdagingen aan te kunnen gaan.