Zeevarenden, bedankt!

Nathan Habers

Nederland viert vandaag de internationale Dag van de Zeevarende. Als onderdeel van de Expo tijdens de Volvo Ocean Race week staan we met een stand in de Scheveningse haven. Op maandag 25 juni is het mogelijk in de Eerste Haven van Scheveningen de stand 'Dag van de Zeevarende' te bezoeken en een selfie te maken die als bedankje voor het werk van zeevarenden wordt vastgelegd. Voor geïnteresseerden is de stand de hele week geopend om meer te leren over de zeescheepvaart en het werk van de zeevarenden. 

20180625_100007582_iOSTwee enthousiaste bezoekers maken, verkleed als zeevarende, een selfie

Thema 2018: Zeemanswelzijn

Het werk van de zeevarenden draagt er in belangrijke mate aan bij dat de 90 procent van de goederen, die wereldwijd worden verhandeld, over zee wordt vervoerd. We kunnen niet zonder de zeevaart en de zeevaart kan niet zonder de mensen die het mogelijk maken. Het is dus van groot belang dat de zeevarenden hun werk goed kunnen doen, dat zij zich ver van huis veilig en op hun gemak voelen. Dat gevoel wordt versterkt door de wetenschap dat veel mensen op het vaste land weten dat zij zoveel aan de zeevarenden te dank hebben. Daarom zeggen we jaarlijks op 25 juni: Zeevarenden, bedankt!

"Een modern zeeschip vereist een verantwoordelijke, onafhankelijke en goed getrainde bemanning die veilig navigeert op zee om waardevolle ladingen overal ter wereld te kunnen bezorgen. Zonder de zeevarenden die ver van huis en haard werken, kan dit werk niet worden gedaan. Wij vieren daarom jaarlijks de Dag van de Zeevarende op 25 juni. Niet alleen om de zeevarenden te bedanken, maar ook om meer bewustwording te genereren over deze fantastische sector en om jongeren te stimuleren een maritieme carrière te na te jagen.", zegt KVNR-directeur Annet Koster.

Initiatief

De Dag van de Zeevarende is een jaarlijkse officiële VN-dag op 25 juni die door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) van de VN in het leven is geroepen. In Nederland wordt de officiële dag georganiseerd door de Vereniging Maritime Gezinskontakt, zeevarendenvakbond Nautilus International, Nederlandse Zeemanscentrale, Stichting Pastoraat Werkers Overzee en redersvereniging KVNR.

Andere landen

In Europa wordt bij de Dag van de Zeevarende actief stilgestaan. Zo zijn er onder meer initiatieven in het Verenigd Koninkrijk en overkoepelend in Brussel voor heel Europa door de redersvereniging ECSA.

"Een carrière op zee gaat gepaard met bijzondere vooruitzichten en kansen en we moeten ambitieus zijn om groot talent voor onze sector te werven. Maar we moeten ook accepteren dat het leven van een zeevarende op zee soms alleen en geïsoleerd kan zijn. Door het lanceren van een speciale webpagina helpen we de zeevarenden ervan te overtuigen dat we hen bijstaan.", aldus Jonathan Roberts van de UK Chamber of Shipping.

"Het zeevarende beroep is uniek en de rederijen zijn afhankelijk van goed opgeleide en gemotiveerde mensen om de schepen te laten varen, die goederen en mensen over oceanen en zeeën vervoeren in regelmatig veranderende, soms uitdagende omstandigheden. Wij hebben veel respect voor de mannen en vrouwen die ervoor zorgen dat de bedrijfsvoering elke dag van het jaar 24 uur goed verloopt. Wij willen alles doen wat we kunnen om hun welzijn te ondersteunen." zegt Martin Dorsman van de Europese koepelorganisatie voor redersverenigingen ECSA.

DOTS Logo ENG HOR_UN Blue inverted_smaller