Get ready for Brexit!

Lodewijk Wisse

Op 31 december a.s. wordt niet alleen het jaar uitgeluid, maar eindigt ook de transitieperiode van Brexit. Per 1 januari 2021 is het Verenigd Koninkrijk een derde land voor de EU. Dit betekent dat handel met het VK en vervoer van en naar het VK over de Europese buitengrens gaat.

GetReadyForBrexit

Het is nog onduidelijk of er tijdig een handelsakkoord tussen de EU en het VK wordt gesloten. Daarover wordt nog druk onderhandeld en een positieve uitkomst is allerminst zeker. Daarom is het van belang dat iedereen zich voorbereidt op opnieuw een mogelijke 'no deal'. Want hoe dan ook, met of zonder handelsakkoord, zal handel met het VK lastiger worden dan op dit moment het geval is. Het VK valt per 1 januari 2021 buiten de interne markt.

Om met name de shortsearederijen voor te bereiden op de nieuwe werkelijkheid per 2021, heeft de KVNR zich aangesloten bij Getreadyforbrexit.eu, een initiatief van Deltalinqs, evofenedex, FENEX, Portbase en TLN. Deze partijen hebben ervaring met de douaneformaliteiten en controles die nu al gelden voor de handel met derde landen. Deze verplichtingen gaan ook gelden voor de handel met het VK. Door aan te sluiten bij de Getreadyforbrexit-campagne wil de KVNR deze ervaring beschikbaar stellen aan de ferry’s en shortsearederijen, voor wie dit nieuw is.

Via onze website, nieuwsbrieven en sociale media houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen en geven we u tips hoe rederijen en hun klanten zich kunnen voorbereiden, zodat de handel met het VK ook in 2021 gewoon kan doorgaan.

Banner kom in actie nl.jpg